Alles over glasvezel verbindingen

Hier vind u alles wat u wilde weten over glasvezel, de nieuwste techniek om een internet verbinding op te zetten, maar welke moet u nu kiezen en is het best geschikt in uw situatie.

Wat is glasvezel ?

Medio 1970 werd er als eerste gebruik gemaakt van een stabiele vorm van glasvezel verbinding tussen de datacenters/ netwerk knooppunten met als belangrijkste eigenschap dat het zeer betrouwbaar is en geen last heeft van interventie zoals koper dat wel heeft.

Vandaag de dag werken wij voornamelijk met FTTO / FTTH glasvezel verbindingen die hieronder beschreven zijn, dit zijn de verbindingen naar u bedrijf of huis die bijzonder stabiel en snel zijn.

Welke vormen glasvezel verbindingen zijn er ?

FTTH - Fiber to the Home

FTTH is glasvezel bedoeld voor gebruik voor consumenten, waarbij andere verbindingen zoals koper en coax die ook veel gebruikt worden voor thuis netwerken gaat glas verder zonder al te veel extra opties.

FTTO - Fiber to the Office

Na een gedegen uitrol van glasvezel tussen datacenters en knooppunten werd het mogelijk om zakelijk glasvezel te bestellen/ gebruiken, de maximale snelheid verschilt per leverancier.

FTTB - Fiber to the Building

Voordelen van Glasvezel

Volledig ongevoelig voor storing van buitenaf (interferentie) zoals door radiofrequente elektromagnetische velden. Niet af te luisteren met elektromagnetische middelen.

Geschiedenis van glasvezel verbinding

Een van de eerste verbindingen stamt uit 1969 ( het arphanet ) deze ging voornamelijk over koper en was dedicated verbonden, later is voor thuis gebruik een bel verbinding over de koper gerealizeerd in combinatie met een modem ( aan weerszijde was z'n modem nodig in combinatie met een internet abonnement waar per tik en per MB werd afgerekent ) als alternatiev kwamen de kabbelaars zoals Kabelfoon, Caiway, Cai, Ziggo, met Internet over coax, ( leuke annekdote, als 1 april grap werd er Internet over de gasverbinding aangeboden ) internet over air / schotel

 

dark fiber / managed dark fiber

Glasvezel update / in de media

22-05-2020 44.5 Tbit/sec grens doorbroken LINK

Glasvezel check

Hieronder een overzicht van glasvezel leveranciers en een postcode controle

Eurofiber

Ziggo